hit counter

skodeng
Silakan masuk.

Yeah, inilah aku. Sedikit coretan dari lubuk hati ini.

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 21, 2013

Kaya dan Shopping.

Ok, mari kita lihat apa skandal diantara kaya dan shopping.

1) Apabila kaya, kita akan shopping. Ada ke orang kaya tak shopping dan hanya simpan sahaja duit berjuta-juta dalam akaun tanpa diusik tanpa dinikmati?

2) Untuk orang bernafsu besar (nafsu untuk shopping ye) macam saya ini, seharuslah jadi orang kaya. Kalau tak kaya, macam mana nak shopping ribu riban? Shopping is a MUST for me okeh, so mesti kaya.

.. and for me, kalau setakat ade cukup-cukup makan, aku tak akan shopping ye. Shopping maknanya, dah ade lebih-lebih baru shopping. Tolak makan minum, rumah, bil air bil api, bil internet, bil astro, kereta, asb, insurans, simpanan dan sebagainya, balance from this baru shopping. For me lahh... So, kena kaya baru shopping!

Nampak tak disitu ikatannya?

Ok, senang cerita lah ye, i am talking about me, mylife journey. Aku bukan anak orang kaya tapi takde lah papa kedana, cuma hidup sederhana je (yang mana kita dah patut bersyukur sangat-sangat dah sebab tak semua orang boleh hidup sederhana macam kita which means cukup makan, cukup belanja rutin, ada tempat berteduh dan tak berhutang sana-sini).


Dulu, waktu baby memang tak pandai lah kan nak shopping. Waktu sekolah rendah pun masih tak tahu nikmat bershopping. Sampai lah sekolah menengah, masa ni aku dah obses dengan shopping. Tapi, macam biasa lah mintak duit mak! So, agak terbatas untuk shopping waktu tu.


Sekarang, aku dah kahwin.. Mula-mula kahwin, agak bebas shopping! Love it! Sebab masa tu aku dah kerja, dan masih sebumbung dengan mak aku, so masih tak banyak tanggungan. Kerja aku masa tu adalah shopping almost 24hours/day. Indahnya dunia macam aku yang punya! Wakakakaka.


Dan, over a year, aku dikurniakan seorang baby girl. Yes, i become a mother at 20! Dan masa ni aku dah pun berpindah ke rumah sendiri. So, agak terbatas perbelanjaan aku masa ni. Kalau korang nak tahu, ada anak bukannya tak perlu kos, maintenance untuk anak adalah sangat tinggi. Make sure you have a very steady income! rabak jugak lah poket memandangkan dah banyak tanggungan, so agak lama aku berdiam diri untuk shopping. Macam aku kata, aku tak akan shopping kalau duit setakat ada cukup-cukup makan.


So, oleh sebab hal itu, aku mula mencari alternatif lain untuk meningkatkan income aku, dan sekaligus memperkukuhkan kewangan aku. Basicly, aku memang pemalas, so aku cari kerja yang senang-senang je, not complicated langsung! And, thats its! Aku berjaya! Walaupun aku takat2 spm je, tapi kau ada boleh shopping cam hakuuuu? haaaaaa, hina lagi hina lagi budak lulusan spm cam aku. Allah tu kan maha berkuasa, rezeki bukan bergantung pada kelulusan!


Ok, so here we go. Agak lama sebelom aku publish rahsia kejayaan aku, aku make sure aku berjaya dulu.. Nah, sekarang amek kau...


Caranya : follow the instruction and done ;) Good luck!


Go visit --> jom shopping!

1 comment: